Radiografie (RX)

RX Colon

Dit onderzoek kan plaatsvinden op deze locaties:
Algemeen

Een reeks radiografische opnames van de dikke darm na het plaatsen van een sonde via de anus tot in het rectum, waarlangs een contraststof wordt ingebracht. 
De dikke darm moet leeg zijn voor het onderzoek. U mag een licht ontbijt nemen maar dient 1 uur voor het onderzoek nuchter te blijven. De dag voor het onderzoek dient u restenarm te eten en veel te drinken.
De huisarts of specialist heeft de avond voordien een laxeermiddel voorgeschreven. 
Voor meer informatie zie radiografie. 
U dient een afspraak te maken voor dit onderzoek. 

Belangrijk: zonder papieren of elektronische aanvraag van uw verwijzende (huis)arts kunnen wij het onderzoek niet uitvoeren.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is noodzakelijk voor het slagen van het onderzoek. U haalt PICOPREP bij uw apotheek (uw arts kan dit voorschrijven, maar is ook verkrijgbaar zonder medisch voorschrift)

  1. Twee dagen voor het onderzoek start u met een restenarm dieet
  2. De avond voor het onderzoek :   
    • Los 1 zakje PICOPREP op in 150 milliliter water en drink dit langzaam op. 
    • U zal gedurende de volgende uren meerdere keren naar het toilet moeten en de stoelgang zal zacht zijn.
    • Om uitdroging te voorkomen drinkt u tijdens de avond 4 a 5 glazen water of heldere vloeistof (bijvoorbeeld sportdrank)  (1 liter), gespreid over meerdere uren. 
  3. De ochtend voor het onderzoek blijft u nuchter: een 4 tal uur voor het onderzoek lost u het tweede zakje op in 150 ml  water en drinkt dit uit. Nadien drinkt u nog enkele glazen water en blijft u nuchter voor uw onderzoek.

De darm moet volledig leeg zijn. 
Indien de voorbereiding niet voldoet, zal het onderzoek ondoelmatig zijn en eventueel worden uitgesteld.
Indien u recent andere onderzoeken (endoscopie) of contrastonderzoeken gehad heeft, moet u dit melden voor de aanvang van het onderzoek.

Onderzoek

U moet zich uitkleden, maar u krijgt een verpleeghemdje aan.

De verpleegkundige brengt een canule in de anus en laat de contrastvloeistof inlopen. Het inbrengen van de sonde is niet pijnlijk. Nadien wordt de dikke darm gevuld met lucht om een mooier contrastbeeld te verkrijgen. Misschien voelt u darmkrampen en rommelingen wanneer de dikke darm wordt gevuld, doch deze zijn van voorbijgaande aard.
De radioloog zal u tijdens het onderzoek herhaaldelijk vragen om te draaien en de adem even in te houden.

Duur van het onderzoek: ong. 30 min.

Nazorg

De stoelgang is daags nadien wit gekleurd. Het bariumcontrast kan neiging tot constipatie (verstopping) veroorzaken. Veel drinken na het onderzoek is wenselijk om de stoelgang te bevorderen.

arrow